lauantai 26. marraskuuta 2016

Münchhausenia moikkaamassa

 Eilinen ilta kului hauskasti Tehdasteatterissa Manilan vanhassa kiinteistössä Aurajoen partaalla. Turun teatterikerho oli taas kunnostautunut hankkimalla  runsaasti lippuja illan ERITTÄIN HYVÄ YSTÄVÄNI PARONI VON MÜNCHHAUSEN -esitykseen. Niinpä täydestä katsomosta suurin osa oli meitä kerholaisia.

Esityksen päätteeksi jäimme vielä toviksi kuuntelemaan teatterinjohtaja Timo Väntsin jutustelua siitä, kuinka hän oli päätynyt tekemään runsaan tunnin mittaisen huiman tarinan yhdessä muusikko Kari Mäkirannan kanssa. Glögiä ja pipareitakin saimme.

Mäkiranta hoiteli sivummalta niin valot, äänitehosteet kuin musisoinnin. Sävellykset ovat hänen omiaan. Parissa kohtauksessa tämä kanttoriksi tituleerattu komppasi Väntsiä tulemalla esiin, jolloin näyttämöllä toimi duo.

Luin vasta tänä aamuna teatterin sivuillaan tarjoaman kattavan esittelyn. Siitä vahvistui, että Väntsi tosiaan on itse laatinut käsikirjoituksen Rudolf Eric Raspen kirjan pohjalta. Väntsi on myös tehnyt nuket, lavastanut ja ohjannut esityksen. Hyvänä apuna on ollut Mäkiranta.

Minulle kirkastui illan mittaan, että sain seurata hämmästyttävien monitaitureiden työskentelyä. Väntsin näppäryys nukkien kanssa, äänivarojen vaihtelevuus, hilpeä ketteryys toi hetkittäin mieleen Chaplinin komiikan, jossa mukana tapasi olla aimo annos tragiikkaa. Joku meistä katsojista myönsikin kyyneltyneensä paroni von Münchhausenin elämän murheellisista käänteistä Väntsin esittäminä.

Kun tekijällä on taitoa ja rohkeutta, pikku rihkamakin alkaa elää: hopealusikat esittävät uskottavasti aatelisdaameja, pullonkorkit sotilaita ja ties mitä kavereita, puuhepat ja -kauhat oikeita hevosia ja taikakaluja, valkoisen liinan nurkka kurkea, joka äkkiä kohoaa siivilleen linna siipinään. Taianomaista!

Aivan posketonta oli, kun jatkoilla mukana haahuili kolme "turistia". Mitään puhumatta nämä muhkeat hamot ottivat kuvia meistä katsojista, kurkistelivat rekvisiitan rasioihin, poimivat niistä käsiinsä kuka mitäkin. Hymyä piisaa yhä, kun muistelen eilistä elämystä Tehdasteatterissa.





JK Turun Sanomat 30.11.2016 otsikoi ison juttunsa näin:

"Me olemme tekemisistämme ylpeitä"

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sinetöinyt Turun aseman Suomen nukketeatteripääkaupunkina myöntämällä näyttämötaiteen valtionpalkinnon Aura of Puppetsille


Kuvassa näkyy, että palkintoa vastaanottamassa oli myös turisti-Lasse. Häneen ja kolmeen muuhun "turistiin" tutustuin viime perjantain esityksen jälkeen Tehdasteatterissa. Lämpimät onnittelut palkinnosta koko nukketeatteriporukalle.

Ei kommentteja: